Osoby cierpiące na celiakię muszą stosować surową dietę bezglutenową – wykluczyć z jadłospisu wszelkie produkty zawierające gluten, czyli białko pszenicy, żyta i jęczmienia. Stanowi to duże wyzwanie, ponieważ gluten dodawany jest do wielu potraw i produktów spożywczych.
Przygotowanie posiłków bezglutenowych wymaga trochę pracy i cierpliwości, ale wcale nie znaczy, że muszą być nudne i smaczne. Na szczęście dzisiejsze czasy pozwalają na korzystanie z doskonałych produktów, które bez problemu zastępują te z glutenem. Ciasta, chleby, pizze, makarony, naleśniki, ciasteczka – wszystko to można przygotować bez użycia glutenu. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które warto wypróbować! https://dietomix.pl/dieta-na-thermomix/
Przepisy bezglutenowe – kilka inspiracji na pyszne dania
Kanapki z cheddarem, boczkiem i jajkiem: krążki kukurydziane ułożyć na blaszce, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać solą i pieprzem. Na wierzchu położyć plastrów sera, kawałki boczku i ugotowane jajka. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec przez 5-7 minut.
Pieczony dorsz z warzywami: na papierze do pieczenia ułożyć filety z dorsza, skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawami. Obok włóż pokrojone warzywa – marchewkę, cukinię, pomidory, paprykę, cebulę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.
Przepisy bezglutenowe – jakie produkty warto wykorzystać?
Bezglutenowe mąki: mąka ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana, gryczana, jaglana, komosowa. Wszystkie te mąki można stosować do wypieków chleba, ciast, ciasteczek i innych deserów. Warto korzystać z gotowych mieszanek, które łączą różne mąki i zapewniają lepszą konsystencję.]
Jagody acai: popularne, zdrowe i smaczne, jagody acai można dodać do koktajli, smoothie, musli, deserów. Zawierają dużą ilość antyoksydantów, białek, błonnika i witamin C, E i A. Jagody acai można kupić w postaci sproszkowanej, mrożonej lub suszonej.